![](/media/lib/43/tygrys-eca2030436ea9475b0a039f06613e1eb.jpg)
Pies na tygrysy
16 lutego 2009, 12:39Wildlife Conservation Society i Panthera, dwa ugrupowania zajmujące się ochroną i zachowaniem zagrożonych gatunków, wypuściły w kambodżańskiej dżungli pierwszego psa do odnajdowania odchodów tygrysa. Wyszkolone w lasach na wschodzie Rosji zwierzę pozwoli odkryć, czy i ewentualnie ile wielkich kotów pozostało w Seima Biodiversity Conservation Area. Ostatni ślad łapy tygrysa widziano w tej okolicy w 2007 roku.
![](/media/lib/43/purple_finch_ashokkhosla1-15bef516ed7456572b11b66b4d8e1712.jpg)
Ptaki zwiastują ocieplenie
11 lutego 2009, 11:45Audubon Society opublikowało badania, w których informuje, że niemal 60% z 305 gatunków północnoamerykańskich ptaków zimuje dalej na północ niż zwykle. To, zdaniem przedstawicieli towarzystwa, dowód na globalne ocieplenie.
![Współcześni przedstawiciele gąbek](/media/lib/43/spongecolorcorrect-1203dce2c52015d0fa0ff27b002ed3e8.jpg)
Omańskie prazwierzęta
10 lutego 2009, 02:25Na terenie południowego Omanu (na Półwyspie Arabskim) odnaleziono najstarsze znane pozostałości zwierząt na Ziemi. Odkryte szczątki mają aż 635 milionów lat.
![](/media/lib/33/800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-65bf6e00e93618ebefb73770a20d5652.jpg)
Skąd się biorą... gatunki?
5 lutego 2009, 00:58Naukowcy z Uniwersytetu Nottingham donoszą o dokonaniu odkrycia, które może wyjaśniać molekularny mechanizm powstawania nowych gatunków. Jak pokazują na przykładzie żyjących w naturalnych warunkach roślin, przyczyną zjawiska może być przemieszczanie się fragmentów DNA pomiędzy różnymi fragmentami genomu.
![dr Matthew Wills, pracownik University of Bath](/media/lib/43/dr_wills-facddd79bd60719f9eaa47d8c382fc47.jpeg)
Przewidywalne jak... ewolucja
2 lutego 2009, 14:33Choć kolekcja zebranych przez naukowców szczątków dinozaurów nie zawiera szkieletów wszystkich gatunków, nasza wiedza na ich temat jest zadziwiająco precyzyjna - oceniają naukowcy z Uniwersytetu Bath oraz londyńskiego Muzeum Historii Naturalnej.
![Kozi ser](/media/lib/42/2840423632_42588d7f3d-4957b1a6ff811c7b4761ed16b1906462.jpg)
Kozi ser - samo zdrowie!
31 stycznia 2009, 20:29Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt.
![Szarańcza wędrowna](/media/lib/27/1210589730_687776-ac3739cdda3ba793f0349adec33973b8.jpeg)
Hormon szczęścia czy przekleństwo rolników?
29 stycznia 2009, 22:58Co sprawia, że niepozorna szarańcza, owad spokrewniony z konikiem polnym, staje się jednym z najpoważniejszych szkodników, żerujących w stadach, które śmiało można by nazwać gangami? Okazuje się, że kluczem do tej odmiany jest... serotonina, zwana niekiedy "hormonem szczęścia".
![](/media/lib/42/szlarnik-2382ae8589e9a6a1f328b4794de7a7a1.jpg)
Ewolucyjni sprinterzy
29 stycznia 2009, 10:40Jak wykazują najświeższe badania, ptaki z rodziny szlarników, zwane także „białymi oczkami”, ze względu na białe kółko, które otacza ich gałki oczne, mogą być uznane za prawdziwych ewolucyjnych sprinterów.
![](/media/lib/42/plemniki-1cc70aa6066a2a1bbcd7a777cdb90f39.jpg)
Lepsza sperma dzięki samicom
21 stycznia 2009, 09:51Zachowanie samic wpływa na jakość i liczebność plemników u ich partnerów. Jeśli uprawiają one seks z wieloma osobnikami (promiskuityzm), samiec musi ulepszyć swoją spermę, by móc zwyciężyć z resztą konkurentów. Uda mu się to tylko wtedy, gdy jego plemniki będą większe i szybsze (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/38/danie-rybne-3a00c0cfda9adbae092ea36c9464e3d4.jpg)
Nasz pokarm się... kurczy
20 stycznia 2009, 18:32Organizmy należące do gatunków najchętniej spożywanych przez człowieka maleją w zastraszającym tempie - udowadniają amerykańscy badacze.